dilluns, 18 de maig del 2015

Els núvols: núvols i predicció del temps

NÚVOLS I PREDICCIÓ DEL TEMPS

El pronòstic meteorològic o la previsió meteorològica, predicció meteorològica, predicció del temps, predicció de l'oratge és l'aplicació de la ciència i la tecnologia per a predir l'estat de l'atmosfera terrestre en un temps futur en una localitat determinada.

Imatge on es mostra la predicció del temps a Catalunya.

De manera empírica la humanitat ha predit el temps a curt termini. En l'actualitat es fan servir models de predicció númèrica. La naturalesa de l'atmosfera és caòtica i es requereix una gran capacitat de càlcul per a resoldre les equacions que descriuen l'atmosfera, els errors implicats en la mesura de les condicions inicials i la comprenssió incompleta dels processos atmosfèrics fa que els pronòstics no siguin del tot acurats.



Pronòstic de les pressions de superfície a Amèrica del nord.
Els pronòstic són importants perquè serveixen per fer avisos que protegeixen les vides i les propietats. Els pronòstic basats en la temperatura i la precipitació són importants en agricultura i en el trànsit i el comerç de tot tipus. A nivell diari són útils per a escollir la roba que s'ha de dur. En els esports a l'aire liure poden decidir la diferència entre celebrar-se o no.
Mapa meteorològic a Europa, 10 de desembre de 1887.

Anàlisi de les dades:

Durant el procés d’assimilació de dades la informació obtinguda per les observacions es fa servir en conjunció amb els pronòstics més recents dels models numèrics. Durant el procés d’assimilació de dades la informació obtinguda per les observacions es fa servir en conjunció amb els pronòstics més recents dels models numèrics. Això produeix una representació en tres dimensions de les diferents variables meteorològiques, que s’anomena anàlisi meteorològica i estima l’estat de l’atmosfera en un instant determinat. 
Huracà Rita, les prediccions poden salvar vides.

dilluns, 11 de maig del 2015

Els núvols: núvols baixos

Núvols baixos

Els núvols baixos estan situats entre la superfície i 2 km d'altitud.

  • Estratus (St), format per capes horitzontals amb una base uniforme, en oposició als "núvols convectius", que són tan alts com amples. Les formacions d'estratus vénen acompanyades de precipitacions amb els nimbostratus. Aquestes formacions a les altituds d'estratus inclouen els altostratus i els cirrostratus. 
Imatge d'un núvol Estratus.

  • Cumúlus (Cu), s'assembla a una massa feta de cotó fluix, amb túmuls i/o torres, de base aplanada i amb una part superior semblant a la d'una coliflor. Es forma a la troposfera a una altitud més baixa que l'altocumulus; normalment per sota dels 2,5 km.
Imatge d'un núvol Cúmulus.

  •  Stratocumulus (Sc), és un núvol gran, fosc, de masses arrodonides, en grups, alineats, o en ones, els elements individuals són més grans que els d'Altocumulus, i es presenten a més baixes altituds, per sota de 2,4 km. Es creen febles corrents convectives generant difuses capes de dèbils núvols, a causa de l'aire més sec i estable que està per sobre, i impedint el seu desenvolupament vertical. Generalment els estratocúmulus no aporten precipitació o només plugims, o neu.
Imatge d'un núvol Stratocumulus.

  • Cumulonimbus (Cb), són núvols de gran desenvolupament vertical, compostos de gotes d'aigua als nivells més baixos i cristalls de gel. Es tracta de l'estadi més desenvolupat dels núvols cumuliformes, i es distingeix del Cumulus congestus perquè el seu cim conté cristalls de gel. La seva base sol trobar-se a menys de 2 km d'altura mentre que el cim pot arribar a uns 15 a 20 km d'altitud. Aquests núvols poden produir pluges intenses o calamarsa, a més de tempestes elèctriques.


Imatge d'un núvol Cumulonimbus.

Els núvols: núvols mitjants

Núvols mitjans

Situats de 2 a 7 km d'alçada. 

  • Altostratus (As), caracteritzats per estar formats per grans làmines, uniformement grisoses, però d'un to més clar que el dels nimbostratus i més fosc que el dels cirrostratus.
Imatge d'un núvol Altostratus.




  • Altocumúlus (Ac), que es caracteritza per masses globulars o enrotllaments en capes o pegats, els elements individuals són més llargs i foscs que els cirrocúmulus i més petits que els estratocúmulus.

  • Imatge d'un núvol Altocumúlus.
    • Nimbostratus (Ns), formats per capes uniformes, generalment de color gris fosc, aquest tipus de núvols no sempre es presenta a la mateixa altura, d'aquí al fet que no es pugui considerar núvol de tipus baix o mitjà, però la seva base solen estar al voltant dels 2000 metres. Els Nimbostratus oculten completament la llum solar i precipiten. Aquestes precipitacions solen ser contínues i no molt intenses, a diferència de núvols de tipus convectiu.

    Imatge d'un núvol Nimbostratus.