dimecres, 29 d’abril del 2015

ELS NÚVOLS: clasificació internacional dels núvols



Clasificació internacional dels núvols


La clasificació dels núvols d'acord a les seves característiques físiques i visuals, prové de l'Organització Meteorològica Mundial  i vé recollida en el treball International Cloud Atlas. Els noms científics dels núvols són en llatí, i n'existeixen tres gèneres fonamentals:

-Núvols alts
-Núvols mitjans
-Núvols baixos

dilluns, 20 d’abril del 2015

ELS NÚVOLS: prces de formació


Proces formació dels núvols
Els núvolos és formen quan le vapor d'aigua invisible de l'atmosfera es condensa en gotes d'aigua visibles o en cristalls de gel. Perquè això succeeixi, la parcel·la d'aire ha d'estar saturada i llavors comença a condensar-se en estat líquid o sòlid . 

Hi ha diversos camins per assolir la saturació:


  1. L'aire és refredat per sota del seu punt de saturació. Això succeeix quan l'aire entra en contacte amb una superfície freda o una superfície que s'està refredant per radiació, o bé quan l'aire és refredat mitjançant una expansió adiabàtica (ascens d'aire). Aquest fet es pot donar en les situacions següents:
    • Al llarg de fronts freds o càlids (ascens frontal)
    • Quan l'aire puja per un vessant de la muntanya i es refreda (ascens orogràfic)
    • Per la convecció causada per l'escalfament d'una superfície per insolació (escalfament diürn)
    • Quan bufa aire calent sobre una superfície més freda, com una porció d'aigua freda.
  2. Els núvols es poden formar quan dues masses d'aire per sota del punt de saturació es barregen. Alguns exemples són: la nostra respiració en un dia fred, les esteles de condensació dels avions o el mar fumejant.
  3. L'aire es troba a la mateixa temperatura però absorbeix més vapor d'aigua fins que assoleix el punt de saturació.

Les gotes d'aigua suficientment grans com per caure a terra són produïdes de dues maneres. La més important implica el preces de Bergheron, mitjançant el qual l'aigua superrefredada i els cristalls de gel en un núvol interaccionen per produir un creixement ràpid dels cristalls de gel, que després precipiten del núvol i es fonen mentre cauen.